BKR is de afkorting voor Bureau voor Krediet Waardigheid. Dit bureau is  gevestigd in Tiel. Als jij geld leent dan komt een dergelijke registratie achter je naam te staan. Voordat je een nieuwe lening wilt afsluiten zal de kredietverstrekker checken hoe jij geregistreerd staat. Ruim 10 miljoen mensen in Nederland hebben een BKR registratie. De laatste jaren is dit aantal alleen maar gestegen, omdat het BKR steeds meer leningen registreert Een BKR kan zelfs al voor problemen zorgen als jij van plan bent om een nieuw huis te kopen en je dus een hypotheek af moet sluiten. In deze blog delen we soorten schuld waarmee je een registratie krijgt .

 

Achterstalige betaling van hypotheek

Als je een hypotheek afsluit wordt er geen schuld geregistreerd, maar pas op! Als je betalingsachterstand op je hypotheek hebt van tenminste drie maanden dan wordt de lening geregistreerd. Pas als je alle schade hebt vergoed en er vijf jaar is verstreken zal de registratie verwijderd worden. Als je een tweede woning hebt om bijvoorbeeld te verhuren dan krijg je met twee maanden betalingsachterstand al een registratie. 

 

Rood staan

Als je rood komt te staan op je bank rekening met een hoger bedrag dan €250 dan wordt je ook geregistreerd. 

 

Pas ook voor het afsluiten van een telefoonabonnement met toetstel

Een aantal jaar geleden werd er ook besloten dat je een BKR registratie krijgt wanneer je een telefoonabonnement afsluit met een telefoon die je maandelijks terugbetaald. In feite sluit je namelijk een lening af voor de telefoon zelf. Het is raadzaam om een aanbetaling bij je telefoon te doen zodat het geleende bedrag minder hoog is. Ook zijn telecomaanbieders verplicht om je te toetsen of je de telefoonrekening wel kunt betalen.

 

Een auto leasen 

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een auto te leasen in plaats van kopen. Waarom ook niet? Het leasen van een auto heeft vele voordelen zoals binnen een paar jaar de auto inruilen voor een nieuwe en wanneer er iets kapot gaat kun je dit laten maken bij de leasingmaatschappij meestal zonder extra kosten. Maat let weer op! Bij het leasen van een auto krijg je ook een BKR registratie. Dit zou nadelig kunnen werken wanneer je een nieuwe hypotheek wilt aanvragen. Hypothekers zullen dit namelijk meenemen in de berekening van jouw maximale hypotheek. Ook is het zo dat een auto leasen zonder BKR registratie vele malen makkelijker is bij de meeste dealers. Er zijn slechts enkele dealers die niet zo zeer naar je registratie kijken. 

 

Zzp’ers die zakelijk krediet lenen 

Ben je een zelfstandig ondernemer en heb je geld geleend voor je start-up? Dan wordt jij geheel aansprakelijk gesteld voor het geleende bedrag. Een bedrag boven de €1000 euro wordt ook al vastgelegd als een schuld.