Bij alle klussen waar precies graafwerk voor is vereist, is een minigraafmachine nodig. Om greppels of kuilen mee te maken of het terrein te effenen, voor het graven van een sleuf voor de aanleg van nieuwe kabels, maar ook voor het uitbaggeren van een sloot en bijvoorbeeld het opvullen van mestputten. Een erg handig werktuig dus. Deze blog gaat over de aankoop van een minigraafmachine en hoe deze te onderhouden.

De aankoop

Bij het kopen van een minigraver geldt dat als deze heel vaak zal worden gebruikt, het beste is om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Wanneer de graver onregelmatiger zal worden ingezet, is het aantrekkelijker te kijken bij het aanbod van gebruikte modellen. In dat segment zijn er genoeg te vinden van goede kwaliteit. Online kan u selecteren op bijvoorbeeld prijs, bouwjaar en tellerstand. Neem bij de koop eventueel iemand mee die verstand heeft van de techniek om er zeker van te zijn dat u een goed werkende machine koopt.

De levensduur verlengen

Juist omdat een minigraafmachine voor veel verschillende doeleinden wordt ingezet, komt het ook met allerlei materialen in aanraking. Dat is op zich niet erg, zolang de machine maar goed onderhouden wordt. Zo kunnen zand en grond zorgen voor slijtage, dus dat geeft al aan dat dit makkelijk op kan treden. Maar het is ook eenvoudig te verhelpen. Het schoonhouden moet een vast onderdeel zijn van het werken met een graver. Doe dit aan het einde van de dag, nadat de klussen zijn uitgevoerd. Wanneer er dagelijks gewerkt wordt met de minigraafmachine voldoet het om deze wekelijks schoon te maken. Na het schoonmaken, is het van belang ook altijd even de smeerpunten na te lopen. Met goed onderhoud wordt de levensduur van de machine verlengt.

Meer tips voor het onderhoud

Een veelvoorkomend euvel is dat er zand tussen het sprocketwiel en de rupsband terechtkomt. Zorg dat u dit regelmatig wegveegt. Tevens is het van belang eventuele stenen uit de rupsband te verwijderen. Deze acties kunnen voorkomen dat de rupsbrand breekt. Loop ook regelmatig de vetnippels na met de vetspuit. Ook het bijvullen van de motorolie verdient aandacht. Verzeker u ervan dat er dan geen zand aanwezig is en dat de machine vlak staat. Tot slot is het verstandig de minigraver af en toe langs te brengen voor preventief onderhoud, zoals voor het vervangen van de V-snaren, olie en filters. Met deze tips zult u zeer lang van uw minigraafmachine kunnen genieten!