Het is een welbekend cliché: werk en privé gescheiden houden. We weten allemaal wel dat het goed is om ook tijd te hebben voor sport, vrienden en familie en voor jezelf. Toch kan het tegenwoordig lastig zijn om je werk af en toe echt los te laten. Nu is het natuurlijk niet gek dat je na een lange werkdag, hier nog een tijdje over na denkt om alles te verwerken. Maar op de lange termijn is het echt goed voor je (mentale) gezondheid als je werk je werk blijft, en jij daarnaast nog van andere dingen kunt genieten.

Een trend

Hoe kan het dat er tegenwoordig zoveel mensen overspanningsverschijnselen hebben? En dat mensen dan toch nog langer doorwerken en uiteindelijk een burn-out krijgen? Uiteraard verschillen de redenen hiervoor van persoon tot persoon. Toch is er wel een algemene trend zichtbaar. Veel werkgevers verwachten bijvoorbeeld dat je dag en nacht beschikbaar bent, sommigen verwachten dat je bereid bent om veel en vaak over te werken. En zelfs wanneer ik bijbaantjes had voor enkele uren in de week, werd er van mij wel eens maximale flexibiliteit en inzetbaarheid verwacht.

Een ander ritme

De meeste mensen hebben tegenwoordig een druk leven met allerlei verplichtingen. Door de grotere verbondenheid via het internet is het werkende leven ook flexibeler geworden. Als je jonge kinderen hebt kun je prima eerder naar huis gaan ‘s middags en later op de avond nog even wat werk verzetten. Doordat iedereen op een ander ritme leeft, blijven er altijd werkgerelateerde mailtjes en appjes binnen komen. Het is dan ook verleidelijk om hier thuis, bij het ontbijt of ‘s avonds nog weer naar te kijken. In combinatie met echte of ingebeelde deadlines zorgt dit ervoor dat je continu stress ervaart en niet kan ontspannen. Al binnen een paar maanden kan dit voor grote problemen zorgen!

Laat je niet gek maken

In zulke situaties kan het makkelijk zijn om mee te gaan in de waan van de dag. Maar laat je niet gek maken! Jij bent ook maar een mens en iedereen weet dat je ook andere dingen in je leven hebt. Kom dus voor jezelf op en durf nee te zeggen! Wat ook kan helpen is om je bij thuiskomst direct om te kleden in een casual outfit. Dit helpt om afstand te creëren tussen thuis zijn en werken. Zelf heb ik twee kledingkasten, eentje met mijn werkkleding en mijn werkschoenen, een tweede met mijn vrijetijdskleding. Voor mij helpt het om op deze manier echt thuis te komen en het werk even naast me neer te leggen. Ook kun je er voor kiezen om je werktelefoon helemaal uit te zetten ‘s avonds en in het weekend!