Ik ben een grote fan van tuinieren en ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om mijn creativiteit te uiten. Naast tuinieren geniet ik ook graag van mijn mooi onderhouden tuin samen met vrienden en familie. Niets is zo leuk natuurlijk als je passie delen met anderen. Vele warme zomernachten zaten wij samen rond een vuurtje te genieten van de tuin en elkaars gezelschap. Helaas kwam daar met het naderende herfstseizoen ook weer een einde aan. Ik besloot daarom om een houten tuinhuisje in mijn achtertuin te bouwen. Een plek om beschut van het buitenleven te genieten en tegelijkertijd ruimte voor het opbergen van al mijn tuinier spullen. Ik had nog nooit zo'n project gedaan, maar het proces was zo leuk! Ik kan niet wachten om alle stappen die ik heb genomen om dit tuinhuis te bouwen en alle benodigdheden die ik heb gebruikt met je te delen. Bouw jij met me mee? Lees dan snel verder!

De vele voordelen van een tuinhuisje

Tuinieren is een hobby die veel gereedschap en apparatuur vereist. Als je een tuinhuisje hebt, kun je al je tuingereedschap op één plek bewaren. Dit maakt het gemakkelijk om het juiste gereedschap voor de klus te vinden en het helpt je ook om je gereedschap goed te organiseren. Zo kun je al je tuingereedschap en apparatuur gemakkelijk vinden wanneer je ze nodig hebt. Een tuinhuisje is ook een prima plek om andere spullen op te bergen. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken als opbergschuur voor je buitenmeubels en tuinspullen. Omdat ik mijn tuinhuis ook wil gebruiken als beschutte plek om met vrienden te chillen lijkt het me ook een leuk idee is om het brandhout op te bergen in het tuinhuisje. Zo heb ik altijd hout paraat wanneer ik het nodig heb voor een gezellig kampvuur in de avond. Het is wel duidelijk dat een houten tuinhuisje voor mij de oplossing is, aan de slag!

Waar je op moet letten bij het bouwen van een tuinhuisje

Bij het bouwen van een tuinhuisje komen veel dingen kijken. Allereerst is het bepalen van de grootte van de schuur een belangrijke stap. Een kleine schuur heeft minder opbergruimte maar zal goedkoper te bouwen zijn. Als je grotere spullen wilt opbergen of meer ruimte nodig hebt voor je gereedschap, kunt je overwegen om een grotere schuur te bouwen. Als het op materialen aankomt, zijn er veel verschillende opties beschikbaar. Het meest gebruikte materiaal voor tuinhuisjes is hout omdat het goedkoop en gemakkelijk te bewerken is. Aangezien dit mijn eerste grote klus project is, heb ik ervoor gekozen om klein te beginnen. Ook koos ik voor hout als materiaal, omdat ik hier persoonlijk meer ervaring mee heb.

Wat je nodig hebt om een ​​tuinhuisje te bouwen

Voor het maken van een houten tuinhuisje heb je uiteraard voornamelijk hout nodig! Het frame van het huisje wordt gemaakt van vuren houten balken. De wanden worden daarna betimmerd met ruwe houten planken en afgewerkt met weerbestendige lak. Voor het dak gebruikte ik houten plaatmateriaal waarop ik waterdichte golfplaten heb bevestigd. Denk daarnaast ook aan afwerkingsmatrialen zoals een kant en klare buitendeur met beslag en een regengoot. Naast materialen heb je ook verschillende tools nodig. Ik begon met het zagen van al het houten materiaal met een cirkelzaag. Ik gebruikte een tafelzaag om de dak- en vloerplanten te zagen. Wanneer je een tuinhuisje bouwt, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat alle hoeken netjes zijn gezaagd. Voor deze klus heb ik een verstekzaag gebruikt. Als je er zeker van wilt zijn dat je tuinhuisje jarenlang meegaat, is het belangrijk om spijkers en schroeven op de juiste plekken te gebruiken. Gebruik daarbij gegalvaniseerde spijkers en schroeven, want deze zijn uitermate geschikt voor buitengebruik!

Hoe bouw je het tuinhuisje?

Nu volgt dan echt het daadwerkelijke stappenplan van de bouw: ik begon met het bepalen van de lengte en breedte van het tuinhuisje dat ik wilde bouwen. Daarna maakte ik een schets van mijn ontwerp op papier. Vervolgens heb ik de tekening en afmeting gebruikt om al het hout voor mijn tuinhuisje om maat te zagen. Na het zagen van al het hout, was het tijd om mijn nieuwe tuinhuisje dan echt te gaan bouwen. Eerst zorgde ik ervoor dat alle onderdelen in de juiste volgorde klaarlagen en daarna spijkerde ik ze vervolgens aan elkaar met spijkers en een hamer.