Milieuvervuiling en de opwarming van de aarde: steeds meer mensen weten er inmiddels van, maar dat betekent helaas nog niet dat iedereen er even goed op let. In de politiek wordt het een steeds belangrijker punt, waar met name partijen als GroenLinks bij jongeren op inspelen, maar aan de andere kant wordt er door mensen als Trump nog steeds stellig beweerd dat global warming niet bestaat. Maar we merken het helaas toch echt overal aan: het is momenteel november, en we hadden vorige week in Nederland nog temperaturen tot wel 17 graden. Kortom, ook al stijgt de aandacht voor milieuvervuiling op sommige gebieden en in sommige bevolkingsgroepen wél, zijn er nog steeds grote veranderingen nodig om te zorgen dat de aarde voor onze kleinkinderen nog bewoonbaar zal zijn. Lees hier wat jij zelf kunt doen om milieuvervuiling tegen te gaan!

Minimalistisch leven?

Vegetarisch en veganistisch eten wordt steeds meer een trend – niet alleen omdat veel jongeren zich bewuster worden van problemen (omdat deze voornamelijk jonge mensen en hun kinderen zullen treffen, maar ook omdat er inmiddels in het onderwijs aandacht aan wordt geschonken), maar ook omdat het een leuke manier is van experimenteren met nieuwe keukens en smaken. En creativiteit, dat is natuurlijk altijd welkom! Dit alles bracht echter een grotere movement met zich mee, namelijk het waste-free leven: je boodschappen in papieren zakjes, alleen op markten en bij biologische winkels kopen, zodat je geen plastic verpakkingen weg hoeft te gooien – of zelfs helemáál geen afval meer maakt. Niet voor iedereen even bereikbaar, maar het gebaar is mooi! En het kan natuurlijk voor niemand kwaad om er eens wat meer op te letten.

Wees bewust van je eigen gewoontes

Veel dingen doen we automatisch zonder er echt erg in te hebben. En juist door dat soort kleine veranderingen te gaan maken, kunnen we met zijn allen uiteindelijk een groot verschil maken voor het milieu. De kraan uitdoen terwijl je je tanden poetst of als je onder de douche je benen staat te scheren, het licht uitdoen in kamers waar je je niet bevindt, en je afval scheiden. In verband met dit laatste kun je denken aan wat verder lopen, fietsen of rijden naar een aparte container, of bij een verhuizing of verbouwing een afvalcontainer huren om er zeker van te zijn dat je afval wordt gescheiden. Je hoeft er dus niet altijd veel voor te doen – er zijn bedrijven, zoals die voor een afvalcontainer huren, die gericht zijn op het zo makkelijk mogelijk maken van afval scheiden en letten op jouw vervuiling.