Afgelopen zomer in augustus waren mijn man en ik een weekend zonder de kinderen, dus we wilden samen iets leuks gaan doen. Mijn man kwam al aanzetten met een stedentrip, maar het leek mij juist leuk eens wat anders te doen. Zo  vertelde ik hem dat ik graag wilde varen en dan een paar daagjes weg te gaan met een boot. Hoe komen we aan zo een boot vroeg mijn man? Ik zei: “We kunnen gewoon een sloep huren!”. En zodoende namen we een tent en kampeerspullen mee en zijn we met onze gehuurde sloep het IJsselmeer opgegaan en hebben een aantal dagen heerlijk gevaren.

Prachtig Ysselmeer

Het IJsselmeer is een van de grootste watersportgebieden van Nederland. Ruimte, rust en mogelijkheden dat zijn kenmerken voor de watersport op het IJsselmeer. Wij kregen als tip om de bekende vaarroutes zoals Stavoren-Enkhuizen te bevaren, dus deden wij dat. Op de zondag was het wel wat druk, maar over het algemeen ervoeren wij het als een oase van rust en ruimte. Zo meerden wij af en toe aan bij 1 van de vele jachthavens zoals Makkum, Hindeloopen, Urk, Enkhuizen en Medemblik, waar wij ook op zoek gingen naar een geschikte camping.

Kamperen in eigen land

Dat kamperen in eigen land, beviel trouwens prima! Ik vond het heerlijk om ergens aan te meren, op de bonnefooi op zoek te gaan naar een camping en vervolgens de nacht door te brengen onder een mooie sterrenhemel onder het genot van een heerlijk wijntje of biertje van eigen bodem. Mij maak je niet blij met allerlei rare buitenlandse gerechten, liever eet ik gewoon de Hollandse pot! Zelf koken hadden we geen zin in, dus we gingen lekker eten bij 1 van de vele eetcafés die de havendorpjes rijk waren. Lekker een schnitzel met patat of een steak met Hollandse saus! Heerlijk genieten van het simpele leven! En de volgende dag? Stapten wij gewoon weer in onze gehuurde sloep en gingen weer op pad.

Sloep huren

Een sloep huren is trouwens niet moeilijk. Ik had er nog nooit van gehoord, maar mijn zoon die in Amsterdam kwam met dit idee. Hij huurt zomers regelmatig een sloep om door de Amsterdamse grachten te varen met zijn vrienden. Dus hij zei: “Waarom doen jullie dat ook niet, ma?”. En zodoende deden we dat! Mijn man is net als ik gek genoeg om iets te doen wat we normaal niet doen, dus al met al was het een heerlijk geslaagde zomer.