Ga jij een festival organiseren? Of ben je van plan dit in de toekomst te gaan doen? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op alle aspecten die je tegen kan komen bij het organiseren en opzetten van een festival. Het is namelijk belangrijk dat het festival soepel verloopt en dat alles tot in de puntjes is geregeld. Je wilt geen ontevreden gasten en zeker geen negatieve reacties via bijvoorbeeld social media. Hoe groot of klein het festival ook is, je krijgt altijd te maken met een aantal dingen waar je niet onderuit komt. In dit artikel benoemen wij een paar van dit soort punten.

#1 Afval tijdens en na het festival

Een groot minpunt van een festival organiseren is misschien wel het afval dat het met zich meebrengt. Niet alleen tijdens het festival maar ook na het festival. Het is belangrijk om goed te beseffen dat al het afval dat een festival met zich meebrengt, goed verwerkt moet worden. Zorg dus voor een afvalcontainer en slimme oplossingen om zo min mogelijk afval te creëren tijdens het festival. Maak gebruik van bijvoorbeeld zo min mogelijk plastic, maar zorg voor herbruikbare bekertjes die iedereen maar een aantal keer toegewezen krijgt. Hierdoor zorg je ervoor dat het plastic verminderd wordt.

#2 Logistiek brengt paniek

Een festival organiseren brengt een grote logistieke opgave met zich mee. Voornamelijk voor- en achteraf. Zorg ervoor dat er een duidelijk planning is waarin duidelijk te zien is wie wanneer komt opbouwen, welke tentjes er wanneer komen en wanneer deze tentjes ook weer weggaan. Je kan dit allemaal zelf regelen maar je kan dit soort dingen ook gemakkelijk uitbesteden. Vaak geef je jouw wensen aan en er wordt gezorgd dat alles wordt geregeld. Achteraf is belangrijk dat alles soepel verloopt en dat het afbouwen niet in de weg staat. Hierbij is het slim om duidelijk afspraken te maken wie wanneer afbouwt en of er via meerdere wegen van het festival verlaten kan worden.

Ook de bezoekers naar het festival laten komen moet je logistiek goed regelen. Je wil zo min mogelijk overvolle trammen en bussen. Daarom is het slim om extra pendelbussen in te zetten van en naar stations.

Laat dit alles je natuurlijk niet tegenhouden om een festival te organiseren maar breng vooral dit soort dingen goed in kaart zodat je niet tegen vervelende problemen aanloopt.