En toen kwam er ineens een moment waarbij je van alles moest doen om een presentatie te kunnen geven. Als je dit nooit eerder hebt gedaan en niet zo technisch bent heb je veel te leren. Je namelijk geen presentatie geven zonder de juiste materialen bij je te hebben. Daarnaast moet je ook nog eens weten hoe het allemaal werkt. Kortom, voordat je jouw allereerste presentatie gaat geven is het belangrijk om een beetje kennis op te doen van de benodigdheden. Je kunt namelijk nog zo goed kunnen vertellen, maar een presentatie die niet op en top kan alles verpesten.

Een presentatie in elkaar zetten

Bij de voorbereiding van welke presentatie dan ook komt een powerpoint presentatie kijken. De vormgeving is alleen lang niet altijd wat het moet zijn. Mensen maken de beelden vaak saai of voegen te veel tekst toe aan de slides. Dit zorgt er voor dat het publiek hun interesse in de presentatie snel zal verliezen. Als er iets is datje wilt voorkomen tijdens het geven van een presentatie dan is het wel praten tegen niemand. Op het moment dat niemand oplet ben je eigenlijk tegen niemand aan het praten. Om je boodschap goed over te brengen is het gebruik van beeld een belangrijk onderdeel van je presentatie.

Voordat je begint

Het technische gedeelte van een presentatie geven kan nogal wat stress met zich mee brengen. Vooral als je niet bekend bent met de locatie en de apparatuur. Vraag daarom van te voren over de aanwezigheid van een vga kabel of het soort ingang van het scherm waarop je presentatie wordt getoond. Er zijn veel technische dingen waar je goed van op de hoogte moet zijn om vervelende verassingen tijdens je presentatie te vermijden. Je kunt er ook voor zorgen dat je zelf een paar kabels hebt om mee te nemen.

Wees jezelf

Dit laatste heeft niets te maken met het maken of meenemen van spullen. Zorg er ten alle tijden voor dat je een presentatie geeft als jezelf. Je zult mensen eerder overtuigen en het geven van een presentatie zal fijn zijn. De informatie die je wilt overdragen vertel je als het ware alsof je tegen een vriend praat. Zo wordt je presentatie gegarandeerd een succes. Denk ook aan je lichaamstaal, want alles wat je doet is net zo belangrijk als wat je zegt. Mensen kijken immers naar je en dan zien ze dus ook goed wat voor bewegingen je maakt.