Wij achten als mensen de technologie achter een computer vanzelfsprekend. Wij gebruiken hem gewoon en denken daarbij niet hoe het komt dat hij zo werkt. Zodoende kan het leuk zijn om zelf een computer te bouwen. Daarmee krijg je meer inzicht in de technologie achter computers. Bij het bouwen van een computer moet je allereerst alle onderdelen verzamelen en dat zijn er nogal wat.

Processor

Allereerst is er de processor, ook wel de CPU genoemd. De processor zorgt voor de berekeningen en aansturingen van de computer. De processor ontvangt input van de gebruiker van de computer en gaat met die data berekeningen uitvoeren. Zodra deze berekeningen uitgevoerd zijn kan de processor andere onderdelen van de computer gaan aansturen. Je zou de processor dus kunnen zien als de hersenen van een computer. De processor is doordat hij de aansturingen maakt ook diegene die de snelheid van de computer bepaalt.

Zodoende moet je bedenken hoe snel jij wilt dat de computer wordt. Het is namelijk zo dat een processor sneller is als hij meerdere processorkernen heeft. Tegenwoordig komt het vaak voor dat een processor twee of vier processorkernen heeft. Met vier processorkernen kan de processor dus 4 verschillende zaken tegelijkertijd regelen, waardoor de computer sneller reactie kan geven op input. Vergeet bovendien niet een processorkoeler te kopen, de processor kan namelijk temperaturen van 70 graden bereiken en er moet voorkomen worden dat hij warmer wordt dan deze temperatuur.

Moederbord

Nu we de processoren hebben besproken, gaan we naar het volgende onderdeel, namelijk de moederborden. Het moederbord is hetgeen dan alle onderdelen, ook de processor met elkaar verbindt door ze vast te maken aan het moederbord. Het moederbord moet dus passen met jouw processor, daarom is het belangrijk om een moederbord te kopen die past op jouw gekozen processor, dit kan dus merk afhankelijk zijn. In veel gevallen zit je goed bij een MSI moederbord, maar wij raden aan om online goed te kijken naar het soort moederbord dat pas bij jouw processor.

Intern geheugen

Het intern geheugen van een pc kan je vergelijken met het korte termijn geheugen van een mens. Data kan hierin opgeslagen worden als verwacht wordt dat deze nogmaals nuttig zou kunnen worden. Het wordt op de harde schijf opgeslagen als de data niet binnen korte termijn gebruikt gaat worden. De informatie die je op de harde schijf zet blijft echt opgeslagen, terwijl de informatie op het intern geheugen weer gewist is na uitschakeling van de computer. U moet aan de hand van het moederbord kiezen welke vorm van intern geheugen ondersteund is. Naast deze onderdelen moet je ook nog naar de grafische kaart kijken.